Wat we kunnen leren van Cambuur

cambuur.jpgmaandag 20 oktober 2014 10:53

Leeuwarden. Hoofdstad van Friesland. En tevens de grootste stad van die provincie. De belangrijkste sectoren in Leeuwarden zijn de financiële en zakelijke dienstverlening. Leeuwarden is tegenwoordig vooral beroemd om iets anders, Cambuur.

Dat is ook niet zo vreemd want Cambuur Leeuwarden staat met de veertiende begroting (6,5 miljoen) van de Eredivisie op een knappe derde plaats. Dit doen zij met fris, aanvallend en gedurfd voetbal. Hoe heeft Cambuur dit voor elkaar gekregen? Welke lessen kunnen we hier van leren?

Volg je eigen weg

Waar de ‘kleinere’ clubs in het verleden vooral heel verdedigend speelden. speelt Cambuur leuk aanvallend. Met resultaat. De visie om af te wijken van het ‘normale’ heeft ze dus een derde plek en veel sympathie opgeleverd. Volg daarom je eigen weg. Als jij er van overtuigd bent dat dit de juiste weg is, dan is dit ook de juiste weg voor jou.

Maar kijk ook naar anderen

Is Cambuur dan uniek hierin? Nee. Vorig (en ook dit jaar) werd vriend en vijand verrast door PEC Zwolle. Met verzorgd aanvallend voetbal wonnen zij de beker en haalden Europees voetbal. Wellicht dat dit Cambuur geïnspireerd heeft. Blijf dus open staan voor de visie en opvattingen van anderen! Je kunt je eigen weg sneller volgen als je ervoor open staat dat anderen je ook de juiste kant kunnen opsturen.

Ken geen angst

Angst is een slechte raadgever. Het dwingt je vaak tot het nemen van verkeerde beslissingen. Dit is met voetbal zo en in het bedrijfsleven ook. Wel eens een te goedkope offerte uitgebracht omdat je bang was de opdracht anders niet te krijgen? Precies. Cambuur voetbalt zonder angst. Laat Barca maar komen!

Kijk naar (je) intrinsieke motivatie

Of je nu een eenmanszaak bent of directeur van een multinational. Iets drijft je. De motivatie om hetgeen waar je mee bezig bent tot een succes te maken komt uit jezelf. Dit is je intrinsieke motivatie. Bij het aannemen van (nieuw) personeel zou je moeten kijken naar de intrinsieke motivatie. Wat drijft iemand om bij jou te komen werken? Kun jij hem of haar die drijfveren ook blijven bieden? Zo zoekt Cambuur ook naar nieuwe spelers.

Geef nooit op

Het leven komt met voor- en tegenspoed. Net als ondernemen. Net als voetbal. Je volgt je eigen weg. Je staat open voor de visie van anderen. Vol bluf en verwachting kijk je naar nieuwe mogelijkheden. Je kent geen angst en weet exact wat jou motiveert. En toch zit het even tegen. Je staat 2-0 achter. Niet opgeven. Hoofd omhoog en doorgaan. Een goed resultaat ligt op je te wachten. Vraag maar aan Cambuur.

 

« Terug